Επιστημονικά οφέλη:

Στην υλοποίηση του έργου θα συμμετάσχουν νέοι ερευνητές από 5 διαφορετικές επιστημονικές περιοχές (Επιστήμης Υλικών, Βιοτεχνολογίας, Μηχανικών Πληροφορικής, Ιατρικής και Φαρμακολογίας) γεγονός που θα συμβάλλει στην εφαρμογή καινοτόμων μεθοδολογιών, στην άμεση συνεργασία και διάχυση των γνώσεων και εν κατακλείδι στην ενίσχυση της ποιότητας των επιστημόνων.

Οικονομικά οφέλη:

Η πρόταση στοχεύει στην διεξαγωγή καινοτόμας έρευνας με ισχυρό εμπορικό ενδιαφέρον. O επιπολασμός του ΣΔ ανέρχεται σε περίπου 8.5% του παγκόσμιου πληθυσμού και στην Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στο 9.9%. Η ανάπτυξη του DEMIGOD απευθύνεται συνεπώς σε μια μεγάλη αγορά από την οποία η Ελλάδα απέχει. Η ενσωμάτωση της τεχνογνωσίας των ερευνητικών φορέων για την παραγωγή του τελικού προϊόντος θα προσθέσει στην εταιρεία σημαντικά πλεονεκτήματα ώστε να ενισχύσει την εξαγωγική της δυναμική καθώς και να αυξήσει σημαντικά το μερίδιο της στην αγορά σε διεθνές/εγχώριο επίπεδο. Επίσης η απαίτηση για εξειδικευμένο προσωπικό θα αυξήσει τις ευκαιρίες απασχόλησης για νέους ερευνητές. Τέλος αναμένονται και σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία μέσω της εφαρμογής της τεχνογνωσίας των φορέων για την παραγωγή και την εκμετάλλευση του τελικού προϊόντος. Το προϊόν είναι ένα αντικείμενο έξυπνης εξειδίκευσης στο χώρο της βιοϊατρικής και φαρμακευτικής το οποίο αξιοποιεί την ισχυρή ανάπτυξη που έχει παρουσιάσει τη τελευταία δεκαετία η επιστήμη υλικών, η βιοτεχνολογία και η πληροφορική. Περαιτέρω το DEMIGOD συμβάλλει στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη και παραγωγή αυτοματοποιημένων συστημάτων (automated closed-loop) τα οποία σκοπεύουν στην καλύτερη διαχείριση των ασθενών, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας, την καλύτερη ανατροφοδότηση του ιατρού σχετικά με την εξέλιξη της θεραπείας και της υγείας του ασθενούς και εν κατακλείδι της βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Η εμπορική εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων του έργου αναμένεται να αποφέρει οικονομικά οφέλη σε όλους τους συμμετέχοντες αλλά και στους τελικούς χρήστες των προϊόντων (διαβητικοί ασθενείς). Μακροπρόθεσμα αναμένεται να συμβάλλει στην ευρύτερη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του κράτους και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα από την εξέλιξη και αναβάθμιση του προϊόντος αλλά και την των υπηρεσιών που θα δημιουργηθούν.

Περιβαλλοντικά οφέλη:

Η αποφυλλοποίηση του γραφενίου θα γίνει με μια περιβαλλοντικά φιλικής, ελεγχόμενης και παραγωγικής μεθόδου (με τη χρήση βιομορίων σε νερό μέσω μιας τεχνολογίας αιχμής) χωρίς τη χρήση επικίνδυνων διαλυτών που εμφανίζουν υψηλή τοξικότητα και των οποίων η αποικοδόμηση των προϊόντων μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Κοινωνικά οφέλη:

Η συμμόρφωση στη θεραπεία εξαρτάται κυρίως από την επίπτωση της θεραπείας στη ποιότητα ζωής του ασθενούς. Επιπλέον η αποτυχία διατήρησης του γλυκαιμικού ελέγχου αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης διαβητικών επιπλοκών και οδηγεί σε εντατικοποίηση της θεραπείας. Συνεπώς τόσο ο ΣΔ όσο και η θεραπεία του επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η ανάπτυξη ενός συστήματος/διάταξης όπως DEMIGOD θα μπορεί να προσφέρει στον ασθενή:

1) πλήρως αυτοματοποιημένο έλεγχο του ΣΔ με συνεχής μετρήσεις των επιπέδων γλυκόζης και χορήγηση του φαρμάκου,

2) μη-επεμβατική θεραπεία με τη χρήση επιθεμάτων. Ειδικά για τους ασθενείς που κάνουν χρήση ινσουλίνης, και αναγκάζονται καθημερινά να λαμβάνουν πολλαπλές μετρήσεις γλυκόζης και ενέσιμη χορήγηση ινσουλίνης, η χρήση του DEMIGOD θα επιφέρει άμεση βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και

3) η αυτοματοποίηση του συστήματος και η χορήγηση νανογαλακτώματος φαρμάκου συνεισφέρει στην παρατεταμένη αποδέσμευση, συνεχή και σταθερή ροή του φαρμάκου και άρα στη μείωση της δοσολογίας που απαιτείται και συνεπώς στην μείωση εμφάνισης ανεπιθύμητων παρενεργειών. Τέλος, το σύστημα/διάταξη DEMIGOD μέσω της καταγραφής των δεδομένων μπορεί να ενημερώνει άμεσα τον θεράποντα ιατρό του ασθενή για την πορεία του ΣΔ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο